Gevoelens vertalen naar behoeften
“Mijn collega neemt het altijd zo persoonlijk als ik iets zeg!” Of “Ik kan het maar niet loslaten wat er is gebeurd!”
Omgaan met emoties op werk is soms een hele struggle. Hoe lekker zou het zijn als je samenwerkt, dat je altijd op elkaar kan rekenen. Dat je heldere afspraken maakt en dan iedereen zich daar dan ook aan houdt.
Heldere procedures en duidelijke inhoudelijke afspraken helpen daarbij. Toch is dat niet voldoende. Als de realiteit van het moment niet overeenkomt met jouw behoefte of verwachting dan roept dat gevoelens op. “Het raakt mij” zeggen mensen dan dikwijls. Ondanks je gevoelens, word je geacht de onenigheid op te lossen met elkaar.
Soms is dat zo gedaan, soms lossen problemen als vanzelf op. Wanneer zaken of mensen zich blijven herhalen (cirkelen) ontstaan er (on)uitgesproken meningen, vastgezette standpunten, zelfverwijt en beschuldigingen over weer. Deep Democracy noemt dit visjes. Als je met elkaar niet over de onderliggende gevoelens en behoeften praat wordt het steeds moeilijker om een oplossing te vinden en ontstaan er haaien.
Via een Let’s Talk of Debat kun je met elkaar in gesprek. Daar kan ik je van alles over vertellen… Het vraagt moed, lef en energie om professioneel in gesprek te gaan met collega’s.
Soms is het ook fijn om eerst je eigen gevoelens en behoefte helder te krijgen. Geweldloze communicatie geeft een prachtige tool om je gevoelens te vertalen naar je behoeften.
Deze deel ik met liefde met je zodat je gevoelens niet hoeft weg te poetsen, maar ze kan gaan benutten om te doen wat klopt.
Geweldloze communicatie kent vier stappen, waarmee je naar eigen inzicht kunt werken:
- Waarnemen: Zonder oordeel of interpretatie. Als iets je raakt (triggert) heb je een oordeel over jezelf of de ander
- Gevoel: Het persoonlijke gevoel wat jouw oordelen teweeg brengt
- Behoefte: Ieder mens heeft behoeftes, die behoeftes verschillen van elkaar én zijn universeel
- Verzoek: Onder jouw behoefte ligt een praktisch verzoek.
Wil jij jouw gevoelens en behoeften serieus nemen? Deze lijst gevoelens helpt je om de vertaling te maken naar behoeften die eronder liggen. Zo kun jij een duidelijk verzoek doen aan je collega. Andersom werkt het ook! Als je open staat voor de gevoelens en behoeften van je collega’s kun jij met meer compassie luisteren. Dit is de basis om samen verschil van mening te transformeren naar wijsheid, inzicht en nieuwe oplossingsrichtingen.
Wil jij deze hand out printen Download hier de PDF