Luister naar de NEE én spring toch!

Spanning in teams

In teams is ‘autonoom zijn’ versus ‘erbij horen’ een grote paradox, die vaak spanning oplevert tussen teamleden.

Sommige mensen kunnen zich goed aanpassen en anderen blijven beter bij zichzelf. Uiteindelijk is het van belang dat je als team en als mens beide kanten van de medaille beheerst voor een soepele samenwerking.

Het ontwikkelen van die beide kanten gaat gepaard met vallen en opstaan. Wat een individu daarin te doen heeft lijkt in zekere zin op wat een team te ontwikkelen heeft. Misschien is het niet helemaal hetzelfde, maar het groeiproces lijkt op elkaar. Zo doorliep ik zelf dit groeiproces.

Drie jaar geleden maakte ik bewust de keuze om NEE te zeggen tegen ANGST. Dit pad bleek de sleutel tot een goede balans tussen autonoom zijn én erbij horen. Het resultaat bleek ook nog meetbaar!

Vorige week vulde ik de test in van de ZelfKonfrontatieMethode (ZKM) bij  Bert Holman. Deze test bracht mijn emoties in kaart rondom de thema’s diversiteit en inclusie. De uitslag was een prachtige spiegel van mijn persoonlijke groei.

Bert lichtte er twee scores uit die opvallend waren. Ik scoorde weinig punten op Angst en veel punten op Vertrouwen. “Je zult wel een stabiele, veilige opvoeding hebben genoten”, concludeerde hij.  “in tegendeel”, vertelde ik hem. “Er was veel onrust en conflict”.

Inmiddels heb ik een goede relatie met mijn ouders en kom ik graag thuis. Jaren heb ik mij echter aangepast aan anderen. Bier drinken als iedereen bier dronk, en bijvoorbeeld wetenschappelijke management modellen gebruiken, omdat die geloofwaardig zijn. Is dat typisch vrouwengedrag? Ik weet het niet. Regelmatig voelde ik mij van mijzelf verwijderd en vroeg ik mij af “wie ben ik…”?

Totdat ik die vraag :  “Wie ben ik”? Niet meer kon zien! Ik wilde niet meer zoeken, niet meer bang zijn.  Het leek wel of ik in cirkeltjes draaide; “Ik hoor erbij, ik hoor er niet bij”. Ik was er van overtuigd dat als ik die ene opleiding had, de juiste kleren droeg, genoeg werkervaring had, als, als, als…. Maar ik kwam er nooit! Totdat ik zag dat ik het zelf deed, die rondjes draaien en besloot om stil te staan. Ik kon hierdoor stoppen met twijfelen of ik wel goed genoeg was, en stoppen met bang te zijn voor de afwijzing van anderen.

Niet meer, niet minder!

Dit is het! Dit ben ik, niet meer en niet minder. Ik besloot mijzelf te laten zien dat ik autonoom kan zijn.  Vanaf dat moment wilde ik de angst voelen én toch doorgaan! Om dat te oefenen sprong ik 7x van een hoge steiger af. Doodeng! Elke sprong draaide mijn maag om. Ik landde in het water en zwom naar de kant. Het springen werd niet minder eng, maar het vertrouwen dat ik door mijn angst heen kon stappen groeide met elke sprong.

Ik zegde mijn vaste baan op én begon als zelfstandig ondernemer.

“Uit de test van Bert werd zichtbaar dat ik mijn doel had bereikt. Een lage score op Angst en een hoge score op Vertrouwen. Geweldig dat zo’n test je laat zien wat je onbewust al weet en dat het bekrachtigend werkt.

De ontwikkeling heeft ook een prijs, werd ik mij bewust… Mijn score op zelfstandigheid is nu hoger dan op de Verbinding zoeken, liet Bert mij zien. Even verraste mij dat, want als iemand van het Verbinding zoeken is, ben ik dat. Was ik nu mijn kracht verloren?

Mijn autonomie ontwikkelen gaat soms gepaard met een gevoel van ongemak. Door het testresultaat te zien, zie ik mijn eigen groeipad en komen beide kanten meer naar elkaar toe.

Stop met afleiding zoeken

Het is niet zo dat ik mijn angst niet meer voel. Ik voel hem wel degelijk. … Maar nu ga ik rustig zitten om te luisteren wat de angst mij te vertellen heeft. I.p.v. dat ik rondjes blijf rennen en afleiding zoek. Vervolgens maak ik een weloverwogen keuze wat ik ga doen. Mijn samenwerkingsrelaties zijn daardoor veel gelijkwaardiger geworden. Ik kan nu mijn ideeën verbinden met ideeën van anderen. Het gaat niet meer om wie het beste idee heeft, maar om samen oplossingen vinden voor problemen die we tegenkomen.

En jij?

Herken je deze paradox in jezelf of binnen je team? Is er een collega die je irriteert? Mogelijk hebben jullie iets te leren van elkaar.  Welke beweging mag jij/ mogen jullie maken om meer in balans te komen?

Ik ben benieuwd wat je herkent of waar je wellicht andere ervaringen mee hebt.

Laat je reactie hieronder achter. Wil je vorige blogs/ vlogs over de ware ja achter de nee lezen? Kijk hier in de bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print