Sta stil bij je worsteling en ontdek je innerlijke wijsheid

De kracht van doceren

Gisteren tijdens een Deep Democracy training die ik begeleidde, werd het me ineens weer zo duidelijk: wat de kracht van doceren is.

Voel jij je gespannen, gehaast of overprikkeld? Dwaal jij met je aandacht steeds af als je in een gesprek zit? Komt een opdracht of een boodschap die je geeft niet altijd aan bij anderen? Is het in je werk belangrijk dat anderen begrijpen wat je bedoelt?

Dan deel ik graag de les met je die ik leerde over kunnen doceren. Dit gebeurde op een tweeledige wijze:

  • Enerzijds kwam vanuit de groep de zucht dat ze zoveel moeten en dat er dan yoga en mediatie aangereikt wordt om tot rust te komen. Er was dankbaarheid én ontsteltenis over, want het voelt ook als nog meer ‘moeten’. Dan is leren doceren op z’n plek.
  • Anderzijds was ik voorheen in trainingen vooral de procesbegeleider en merk ik de laatste tijd dat mijn rol als docent steeds meer naar de voorgrond komt. Ik hou van doen, ervaren, beleven en daarna reflecteren. Maar als ik dat teveel doe, dan raak ik zelf en mijn deelnemers overbelast.

De docent in mij is nodig om kennis en inzichten daadwerkelijk te laten landen bij mijn deelnemers. Doceren betekent niet teveel doen, maar het juiste doen op het juiste moment. Of je nu directeur, teamleider of docent bent, kennis, ideeën of opdrachten zo aanreiken dat mensen het oppakken, daar is zorgvuldigheid voor nodig.

Heel lang heb ik mijzelf niet geïdentificeerd met zorgvuldig. Wel met creatief en moedig.

Sinds kort ben ik “wakker geworden” voor deze kwaliteit in mijzelf en geef ik er meer ruimte aan. In mijn agenda plan ik bijvoorbeeld verwerkingstijd in. In gesprekken vraag ik meer door om echt te begrijpen wat er van mij gevraagd wordt. Meer aanwezig zijn levert mij rust en voldoening op in wat ik doe. Met aandacht mijn werk doen, helpt anderen om beter te begrijpen wat ik te brengen heb.

In deze video ontdek je hoe ook jij kan doceren in je dagelijks leven, door zorgvuldig stil te staan bij je worsteling op dit moment. Als je deze reflectie oefening doet creëer je voor jezelf verwerkingstijd. Your mess has a message! Je hoeft het “alleen maar” op te duiken én juist dat is zo moeilijk om alleen te doen. Daarom begeleid ik je opzoek naar je innerlijke wijsheid, zodat ook jij gehoord kan worden. Duik je mee?

Neem even een moment voor jezelf, doe oortjes in en zoek een plek in een ruimte waar jij vrij kan bewegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print